Silan Logo Silan Suprême

FAQ

Koje prednosti pruža Silan?

Zaštita i mehkoća tkanina

Tokom učestalog pranja pamučne, prirodne i sintetičke tkanine mogu izgubiti svoju prvotnu mehkoću i trajnost, a boje blijede. Omekšivač za veš Silan stvara zaštitni sloj na svakom vlaknu, omekšava ga i čini fleksibilnijim. Taj efekt omogućuje značajno očuvanje tkanine i boje: ispiranje sa Silanom omogućuje dužu upotrebu i dužu postojanost boja, a on je zaslužan i za posebno nježan osjećaj veša na vašoj koži.

Sprječava elektrostatički naboj

Na sintetičkim se tkaninama u mašinama za pranje i sušenje veša često nakuplja elektrostatički naboj. Tada tkanine s nabojem poput magneta privlače prljavštinu. Omekšivač za veš Silan sprječava stvaranje elektrostatičkog naboja tokom sušenja te tako sprječava i ponovno prikupljanje prljavštine. Sintetičke tkanine stoga duže ostaju čiste.

Jednostavnije peglanje

Peglanje je mnogo jednostavnije jer su vlakna prethodno zaglađena omekšivačem za veš. Tkanina se manje gužva i nabori nisu tako duboki. Brojne se tkanine ni ne moraju peglati.

Brže sušenje

Veš se uz to brže i suši: upotrebom omekšivača za veš Silan tokom završnog ispiranja, veš pri centrifugiranju ne upija toliko vode. Tkanine sadržavaju manje suvišne vode i brže se suše.

Šta sadržava omekšivač za veš?

Omekšivač za veš sastoji se od biorazgradivih kationskih surfaktanata (koji se nazivaju esterkvati) zahvaljujući kojima je tkanina mekana, a ugodni miris i boja tkanine traju duže. U verzije s voćnim mirisima iz sigurnosnih se razloga dodaju gorke tvari kako bi se spriječilo da djeca popiju tekućinu.

Je li istina da se veš opran omekšivačem sporije suši?

Ne, zapravo je suprotno: upotrebom Silana u završnom ispiranju više se vode centrifugira s veša. Tkanine tako sadržavaju manje suvišne vode. Rezultat je veš koje se brže suši. Pri sušenju u mašini za sušenje uz korištenu preporučenu dozu Silana, vrijeme sušenja može se smanjiti za do deset minuta.

Šta će se dogoditi ako upotrijebim previše/premalo Silana?

Ako je doza preniska, pozitivna svojstva Silana ne mogu se optimalno ostvariti. Prekomjerna količina, posebno na vešu od frotira, može uzrokovati smanjenje upijanja u tkaninu. Stoga preporučujemo da za svako pranje upotrebljavate preporučenu dozu.

Mogu li upotrebljavati omekšivač za veš za sve vrste tekstila, čak i za materijale koji dišu, kao što je to Gore-Tex?

Omekšivač se ne bi trebao upotrebljavati s tkaninama s propusnom membranom (Goretex, Sympatex) i funkcionalnim tkaninama od mikrovlakana. Omekšivač može utjecati na funkciju membrana. Međutim, ako se tkanina s membranom opere s omekšivačem, nemojte paničariti: njezina će se funkcionalnost povratiti nakon sljedećeg pranja bez omekšivača.

Postoje li tkanine na kojima se omekšivač ne smije upotrebljavati?

Omekšivač se ne bi trebao upotrebljavati s tkaninama s propusnom membranom (Goretex, Sympatex) i funkcionalnim tkaninama od mikrovlakana. Omekšivač može utjecati na funkciju membrana.

Kako se primjenjuje Silanova svježina za mašine za sušenje?

Silan za svježinu pri sušenju stavlja se u pretinac za tekući omekšivač u mašini za veš, kao i uobičajeni omekšivač za veš. Bez obzira na to hoćete li rublje staviti u mašinu za sušenje ili ne, veš će biti mekano i intenzivno svježeg mirisa.

Pažnja, nemojte ga dodavati u mašinu za sušenje veša!

Oštećuju li omekšivači za veš okoliš?

Do početka devedesetih godina 20. stoljeća kationski surfaktanti distearil dimetil amonijev klorid (DSDMAC) upotrebljavani su kao osnova za proizvodnju omekšivača za veš. Loša biorazgradivost DSDMAC-a potaknula je potragu za odgovarajućim zamjenama. Rješenje je pronađeno u razredu tvari poznatih pod nazivom esterkvati (EQ). Stoga su već mnogo godina surfaktanti iz omekšivača za veš Silan brzi, jednostavni i u potpunosti biorazgradivi.

Nije li se iz ekoloških razloga bolje suzdržati od upotrebe Silana?

Upotrebom omekšivača za veš Silan u završnom ispiranju veš upija manje vode. Tkanine tako sadržavaju manje suvišne vode. Rezultat: vrijeme sušenja u mašini za sušenje može biti znatno manje, čime se također štedi energija.

Peglanje je jednostavnije uz upotrebu Silana jer je veš nakon sušenja mekši zahvaljujući ispiranju s omekšivačem. Vrijeme peglanja može se znatno smanjiti, čime se također štedi energija.

Upotrebom Silana tako se doprinosi uštedi energije. Budući da su i sastojci Silana biorazgradivi (pogledajte pitanje: Oštećuju li omekšivači za veš okoliš?), ekološke kritike iz ranih 90-ih više nisu opravdane.

Mogu li upotrijebiti omekšivač za veš ako imam vrlo osjetljivu kožu?

Najnovija istraživanja potvrđuju da je upotreba omekšivača za veš Silan sigurna za osobe s osjetljivom kožom. Aktivni sastojci omekšivača za veš Silan zaglađuju površinu vlakana tkanine i čine je mekšom. To je odlučujuća prednost za osjetljivu kožu, jer mekane tkanine dovode do znatno manje iritacije kože. U mnogim slučajevima, upotrebom omekšivača za veš može se postići bolje cjelokupno stanje kože.

Upotreba omekšivača Silan Sensitive preporučuje se kao inačica koju karakteriziraju značajke koje su izrazito kompatibilne s kožom.

Koje su prednosti alternative koja odgovara osjetljivoj koži?

Omekšivači za veš općenito održavaju i zaglađuju tkanine i čine ih mekšima. To je jasna prednost za osjetljivu kožu. Želite li dodatno zaštititi svoju kožu, preporučujemo upotrebu omekšivača Silan Sensitive. Ova verzija sadržava blage sastojke za kožu i može se upotrebljavati čak i za vrlo osjetljivu kožu i delikatnu kožu beba. U dermatološkim ispitivanjima na ljudima s osjetljivom kožom posebno je provjerena i potvrđena izrazita pogodnost za ljude s osjetljivom kožom i alergijama te za malu djecu.

Mogu li upotrebljavati omekšivač za veš i na dječjoj odjeći?

Omekšivači za veš općenito održavaju i zaglađuju tkanine i čine ih mekšima. To je jasna prednost za osjetljivu kožu, jer zaglađene tkanine dovode do znatno manje iritacije kože.

Silan Sensitive preporučuje se za upotrebu za vrlo osjetljivu dječju kožu. Ova vrsta sadržava sastojke koji su posebno nježni za kožu.